Amsterdam
Nederland
Eerste Helmersstraat 17 Nederlandse AIDS Memorial Quilt sinds 1 December 1988
350 namen
De Nederlander Gart Zeebregts raakte in 1987 als vrijwilliger betrokken bij het NAMES Project in San Francisco. Als hun International Outreach Coördinator gaf hij samen met initiator Cleve Jones de Aids Quilt in Europa meer bekendheid door quiltblokken te tonen op de vierde Wereld Aids Conferentie 1988 in Stockholm.
In mei 1988 overhandigt Zeebregts drie naamvlaggen, allemaal zelf gemaakt, aan Jeannette Kok, destijds bestuurslid van de Belangenvereniging Mensen met Aids (BMA), de voorloper van de Hiv Vereniging. De Nederlandse AIDS Memorial Quilt was geboren.
Op 1 december 1988, de eerste Wereld Aids Dag werden er acht naamvlaggen plechtig neergelegd op de Dam in Amsterdam. Sindsdien worden de naamvlaggen ieder jaar op AIDS Memorial Day in mei en op de Nationale AIDS Conferentie op Wereld Aids Dag getoond. In de begintijd werden de herdenkingsdoeken ook voor voorlichting op scholen gebruikt.
Op de Wereld Aids Conferentie 1992 in Amsterdam werden vijf Nederlandse quiltblokken met ieder acht naamvlaggen getoond, vergezeld door quiltblokken afkomstig uit de hele wereld. Sindsdien reisden Nederlandse quiltblokken mee op Europese Quilt Tours die eindigden tijdens de Gay Games 1998 in Amsterdam. In de volgende twee jaren vond de Quilt zijn weg naar verscheidene exposities in Nederland.
In 1998 werden onderdelen van de Nederlandse Quilt voor het eerst in een museum getoond: in het Zoetermeers Historisch Museum. Daar komen vanaf 2008 regelmatig nieuwe musea bij, zo was de Nederlandse Quilt te zien in Museum Twentse Welle, Historisch Museum de Bevelanden, Het Fries Museum, Het Bonnefanten Museum, Het Noordbrabants Museum, Het Joods Historisch Museum en het Tropenmuseum.
Na een rustige periode worden er sinds 2006 weer nieuwe naamvlaggen gemaakt en soms ook hele quiltblokken ontworpen. In totaal zijn er 218 naamvlaggen verwerkt in 29 quiltblokken (mei 2011).

NAMENproject Nederland