San Francisco, CA
Verenigde Staten
130 Doolittle Drive, San Leandro Aids Memorial Quilt sinds 1 Juli 1987
105000 namen
De in 1987 opgerichte Aids Memorial Quilt is een aangrijpend gedenkteken en een krachtig instrument bij de preventie van nieuwe hiv-infecties. Daarbij is de quilt het grootst lopende ‘community arts’ project in de wereld. Elk blok of sectie van de Aids Memorial Quilt heeft een afmeting van ongeveer 3,60 vierkante meter en een typisch blok bestaat uit acht individuele 90 bij 180 panelen aan elkaar genaaid. Vrijwel elk paneel van de meer dan 44.000 kleurrijke panelen die deel uitmaken van de Quilt gedenkt het leven van een persoon die overleden is aan Aids.
De Quilt werd bedacht in november 1985 door de in San Francisco woonachtige voorvechter van homorechten Cleve Jones. Nadat hij het eerste panel had gemaakt in nagedachtenis van zijn goede vriend Marvin Feldman nam hij in juni 1987 samen met Mike Smith en een aantal medestanders het initiatief voor the NAMES Project AIDS Memorial Quilt. Er volgde direct een reactie vanuit de gemeenschap op het initiatief en spontaan werden panelen ingezonden. Op 11 oktober 1987 werd de Quilt voor de eerste keer getoond op de National Mall in Washington DC. Het betrof een ruimte groter dan een voetbalveld waarop zo’n 1920 panelen werden getoond.
Nadat de Quilt op rondgang langs verschillende locaties in de Verenigde Staten en Canada te zien was geweest keerde deze terug in Washington DC in oktober 1988, 1989 en 1992. Beroemdheden, politici, familie, geliefden en vrienden lazen bij die gelegenheid hardop de namen van de mensen wiens namen op de Quilt panelen te lezen waren. Het hardop lezen van de namen is sindsdien een terugkerend ritueel steeds wanneer de naamvlaggen getoond worden.
De laatste keer dat de Aids Memorial Quilt in zijn geheel werd getoond was in oktober 1996 toen de gehele National Mall in Washington DC werd bedekt door de quilt. Later in het weekend van 26 juni 2004 werden nog zo’n eens 1.000 blokken getoond.
Vandaag de dag zijn er NAMEN Projecten door de gehele Verenigde Straten en bestaan er vergelijkbare onafhankelijke quiltprojecten in diverse landen.

National AIDS Memorial