Internationaal
Rood Lintje sinds 2 Juni 1991
zonder namen
Het Red Ribbon Project, beter bekend kortweg als het Red Ribbon of Rood Lintje, werd in 1991 in het leven geroepen door de Visual AIDS Artists Caucus, een groep beeldend kunstenaars uit New York.
Nadat de groep in april en mei van 1991 een aantal keren samen kwam werd het Rode Lintje bedacht. Vanaf dat moment stond het, naar idee van het bekende Yellow Ribbon, voor solidariteit en medeleven met diegenen die leven met Aids en de personen die hen verzorgen.
Men koos de kleur rood omdat het naast de kleur van bloed vooral ook staat voor passie. Niet alleen de passie van waaruit boosheid met de situatie was ontstaan maar vooral de liefdevolle passie. De liefdevolle passie voor een dierbare of geliefde. Het idee achter de keuze voor het red ribbon is verder simpel, het rode lint is gemakkelijk te maken en te dragen.
De groep werkt in juni 1991 samen met andere belangengroepen als Broadway Cares en Equity Fights AIDS en slaagt erin bezoekers van de 45ste jaarlijkse Tony Awards het rode lint te laten dragen. Het wordt gezien als de eerste grote kennismaking van het Amerikaans publiek met het nieuwe symbool.
Het beeldmerk van het rode lint is vrij van rechten en kan daardoor door iedereen worden gedragen en vrij worden gebruikt als een belangrijk symbool voor de strijd tegen Aids. Het Red Ribbon project is door de Visual AIDS Artists Caucus opgezet vanuit de gedachte dat:
1. het niet gaat om het individu achter het idee maar juist om de actie van de Visual AIDS Artists Caucus groep als collectief
2. het beeldmerk van het rode lint vrij van rechten zou blijven
3. het rode lint ingezet kan worden om mensen bewust te maken en niet commercieel geëxploiteerd zou worden
Het rode lint is een universeel bekend en krachtig beeldmerk dat staat voor bewustzijn en strijd rondom hiv/aids. Het is opgenomen in de vaste collectie van het Museum of Modern Art en permanent tentoongesteld in de expositie "Humble Masterpieces."
Het rode lintje is door vele aids hulpdiensten gebruikt dankzij de universele herkenbaarheid van het symbool en het blijft een krachtig middel in de strijd om de maatschappelijke aandacht voor hiv/aids te vergroten en voor de fondsenwerving ten behoeve van dienstverlening en onderzoek met betrekking tot aids.

Visual AIDS